De Vrek - Mick Duschak

Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari, vond bij ons in het Cultuurhuis Heerlen de voorstelling; ''De Vrek'' plaats. Geregisseerd door student drama aan het Arcus College in Heerlen; Mick Duschak.

De Vrek is een bitterzoete komedie over de liefde, over geld en over liefde vóór geld. Deze voorstelling, geschreven door Molière, is in 1668 in première gegaan en mag zich dus met recht een toneelklassieker noemen. Een toneelklassieker vertaald naar ‘ons Heerlen’ van 1975.

Mick verteld in het kort hoe hij het heeft ervaren en hoe hij er op terug kijkt.

De Vrek is mij het afgelopen jaar nog dierbaarder geworden dan dat het al was. Twee jaar geledenhad ik mijn eerste kennismaking met dit stuk, toen wist ik; ik ben nog lang niet klaar met dit stuk. Zo geschiede zette ik een jaar geleden mijn zinnen op een eigen productie van De Vrek, toen begon een jaar van pieken en dalen met maar één doel voor ogen en dat was het spelen van deze voorstelling.

In augustus 2018 had ik een grote piek en wel de goedkeuring van Cultuurhuis Heerlen om mijn productie daar een podium te geven, vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling… Na hard te hebben gewerkt, van het decor tot aan het programmaboekje en van het programmaboekje tot aan het bewerken van het script was het op 2 februari dan eindelijk zover; de première!Ik kijk met een zeer voldaan gevoel terug op dat moment.

Het weekend zelf is ook deels aan mij voorbij gegaan, het was ook zo onwerkelijk dat mijn droom uitkwam. Toen ik op vrijdagochtend 1 februari (de dag van de generale) wakker werd, dacht ik even dat de hele productie één grote droom was, dat zegt genoeg. Gelukkig was het dat niet het geval.

Nu geniet ik vooral heel hard na. Alles is gegaan zoals het moest gaan. Dit project is mij bijzonder dierbaar, een opvolger sluit ik dan ook zeker niet uit.