-Vertel wie ben je en wat doe je allemaal?

Mijn naam is Jan Zimny (1949). Ik ben al sinds mijn jeugd ben ik betrokken binnen de muziek sector. Ik heb zelf in de jaren 70-80-90 veel muziek gemaakt, en dan voornamelijk blues. Ik durf wel te beweren dat ik bij de opkomst van popmuziek in Heerlen, daaraan heb meegewerkt. Ik ben totaal niet commercieel ingesteld en dat ben ik ook nooit geweest. Geld speelt voor mij niet zo een grote rol. Maar het punt is dat ik al heel vroeg in de scene ben begonnen, en ik ben altijd ook betrokken geweest bij het organiseren van optredens of evenementen. Vrijheid is voor mij belangrijk en die vrijheid leidde ertoe dat ik een band ben gaan opzetten met de naam; ‘Pray For Peace’. Het was een protest band tegen de oorlog in Vietnam. Dit betekende dat ik stapje voor stapje groeide in een sociale muzieksoort. En dit is dan de bluesmuziek. Echte volksmuziek, en dat maakt het zo mooi voor mij.

Twee elementen die belangrijk zijn voor mij nu; zelf muziek maken. Dit heb ik wel op een laag pitje gezet op dit moment. Het tweede is dat ik in 1979 ben begonnen met het organiseren van de Southern Blues Night, en dat ik betrokken ben bij kleine festivalletjes. Tijdens Cultura Nova spreekt Paul Baten van Zeezicht mij aan om een concept te bedenken. Dat heette eerst ‘auweleem’’. Op die basis zijn wij gaan brainstormen. Het lag een tijdje stil en dan pak ik de draad weer op met Norbert Schmidt. De datum was er al snel; 2de Paasdag. En zo is Pa’s Rock ontstaan. Het festival is speciaal voor actieve ouderen popmuziekkanten. Voor jong talent wordt al veel gedaan, maar voor deze specifieke groep is er maar weinig.

Mijn leven is druk, ik ben een echte levensgenieter en ik haal eruit wat erin zit.

-Hoe ben je op het idee gekomen om Pa’s Rock plaats te laten vinden in het Cultuurhuis Heerlen?

Het was niet zo zeer een idee het was een noodzaak. De eerste 4 edities hebben in Zeezicht plaatsgevonden. Het was een prachtige locatie met allerlei tenten en twee podia. Bij de voorbespreking van 2019 met Paul Baten, vertelde hij mij dat hij er mee stopt. Ik heb direct tegen Paul gezegd dat we dan een sprong maken naar een andere locatie. Dat was geen probleem. Zogezegd zo gedaan, en toen kwamen wij uit bij het Cultuurhuis Heerlen. Niet bang voor wat de toekomst brengen zou, zijn wij er vol ingegaan. Waar zou je dit evenement nou anders kunnen laten plaatsvinden? Top geluid, fijn personeel en goede horeca. Dat kan maar 1 plek zijn en dat is het Cultuurhuis Heerlen.

-Hoe vond je dat de dag verliep?

We hadden een planning gemaakt en die planning loopt al maanden van tevoren. Ik moet me op 7 bands focussen. Het proces van die planning verliep uitstekend op de dag zelf. De locatie is uitstekend voor dit evenement met haar twee zalen. De wissels van de band verliepen soepel en het ging allemaal lekker volgens plan. Al met al een hele geslaagde dag.

-Welke bands maakte het voor jou een onvergetelijke editie?

The Southern Blues Rock Band, die hebben het prachtig afgesloten en de ontdekking wat ik gedaan heb was Music For Vets.nl. Waarom? Omdat de nummers die ze speelde stonden als een huis! De zanger, een echte Amerikaan en de uitstraling van de man was ijzersterk. Allemaal getalenteerde muzikanten. Odessa2 is zeker een echte Pa band, want ze hebben na 40 jaar weer de draad opgeplakt en dat maakt het voor mij bijzonder. Hier doe ik het voor!


-Wat maakt het Cultuurhuis voor jou bijzonder?

Met deze plek heb ik erg heel veel als socialist. Er zit een geschiedenis aan dit gebouw. Betrokkenheid met de locatie is er absoluut. Het woord cultuur is erg belangrijk. Er gebeurd hier zo veel er is geen enkele plek in Heerlen waar zo veel gebeurd.

-Hoe heb jij als organisator het ervaren van het begin tot het einde?

Ik ben zelf ook artiest en ben dus bekend met een drukke evenementendag. Er waren geen stresstoestanden. Voor het tijdschema ben ik verantwoordelijk. En het werkte goed, alles verliep volgens de planning en geen rare zaken. Op de locatie was alles goed geregeld. Door de geschiede podia en het liep het fijn in elkaar over. Als de financiën gaan kloppen dan komt er ook een editie 2020!

-Wat is een moment van de dag dat je graag wilt delen?

Als artiest jeuken de stembanden als je bands hoort spelen. Toen ik de laatste band moest aankondigen begon ik automatisch in te spelen op de blues in mijn lijf. Ik begon te zingen en de gitarist begon mee te spelen. Ik kon niet anders. En niet overdrijven dacht ik bij mijzelf, en het liep automatisch in elkaar over.

Tevens ook de hoed van mijn vader is mij dierbaar, en ie een echt herkenningspunt geworden van mij. In 2015 vond ik de hoed op de zolder van mijn huis in een zwarte doos. Een hoge hoed, daar zit een bepaalde uitstraling aan iets van circus en charisma. En daar hoefde ik niet lang over na te denken. De keuze was snel gemaakt.

Voor meer info over PA’S ROCK FESTIVAL ga naar
Auteur: Myra von Berg