SEP
wo 1 sep / 14.00 uur / €10.-

Een Grieks symposion
archeologie en filosofie  

wo 1 sep / 14.00 uur / €10
Het Griekse ‘symposion’ is vooral bekend door Plato’s beroemde dialoog over de liefde. Maar wat hield een ‘symposion’ in het oude Athene eigenlijk in? In het klassieke Athene (5e eeuw v. Chr.) gebruikte men dagelijks één hoofdmaaltijd. Hierbij waren doorgaans alleen mannen aanwezig. De maaltijd begon vroeg in de avond, maar het drinken en praten kon tot ver in de nacht doorgaan. Nu eens zorgden de deelnemers zelf voor hun eigen vertier, met filosofische of literaire gesprekken, gezang of het bespelen van een muziekinstrument, dan weer werden artiesten ingehuurd die muziek maakten, dansten of acrobatische kunstjes vertoonden.

In het eerste deel van de lezing zal archeologe Gemma Jansen het Griekse ‘symposion’ tot leven brengen middels tekstmateriaal en de vele afbeeldingen op Griekse vazen. In het tweede deel zal filosoof Robert Kragting ingaan op het ‘symposion’ als klassieke literaire context van vele filosofische verhandelingen.

Sprekers zijn Gemma Jansen (archeologe) en Robert Kragting (filosoof)

Datum en tijd woensdag 1 september 2021, 14.00-16.00 uur

Locatie Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen (vrij parkeren)

kosten € 10,-

Aanmelden tijdig reserveren; beperkt aantal plaatsen


Voor meer informatie en reservering bel met ‘Rubico - Filosofie en Cultuur’, tel. 043 -3631331, of kijk op de website www.rubico.nu