OKT
wo 21 okt / 14.00 uur / €8,50
Rubico lezing

Sokrates als filosoof
Lezing  

wo 21 okt / 14.00 uur / €8.5
Rubico lezing
Sokrates (gest. 399 v. Chr.) is wellicht de bekendste figuur uit de geschiedenis van de westerse filosofie. Hij wijdde zijn hele leven aan filosofie. Daarbij trok hij zich niet thuis terug om boeken te schrijven, maar ging de straat op of naar de parken van de stad om met anderen een filosofisch gesprek aan te gaan. Beroemd werd hij door de dialogen van zijn hoogbegaafde leerling Plato. Hierin speelt Sokrates de rol van de ultieme zoeker naar waarheid en geluk.

Wat weten we van de filosofie van Sokrates? Onze belangrijkste bronnen voor een antwoord op deze vraag zijn de werken van Plato en Aristoteles. Bij de bespreking van Sokrates' inzet als filosoof vormen de zakelijke opmerkingen van Aristoteles de leidraad, maar is de uitwerking ervan voornamelijk gebaseerd op de vroege dialogen van Plato. Wat was Sokrates' methode? Waarom hechtte hij zoveel belang aan definities? Waar moesten de gesprekken toe leiden?

De lezing kan zonder filosofische voorkennis gevolgd worden, maar is voor mensen die er al iets van afweten misschien nog interessanter.
Spreker is de filosoof Robert Kragting. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

Entree: € 8,50 (let op! Reserveren vooraf verplicht, liefst vóór 15 oktober 2020)

Voor meer informatie en reservering bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur', tel. 043 - 3631331, of kijk op onze website www.rubico.nu