Salsa

De dinsdagavond is de vaste avond voor Salsa les in Cultuurhuis Heerlen. Niet alleen de Cubaanse salsa komt aan bod, maar ook Bachata en Merengue. 

3x per jaar starten we met nieuwe lessen en ieder cursusblok wordt afgesloten met een gezellig feest.

Beginners van 19:15 tot 20:15 uur
Intermediate van 20:30 tot 21:30 19.00 uur

Kijk voor meer informatie op: www.salsasuerte.nl of stuur een e-mail naar info@salsasuerte.nl


Talencursus Spaans (datums worden nog bekend gemaakt!)

Deze cursus wordt gegeven door Talencentrum Talk & Travel. De cursus bestaat uit vijftien lessen van een uur, waarbij je op een ontspannen, recreatieve, maar toch efficiënte manier jezelf leert redden in een Spaanstalig land. Het accent ligt op het leren converseren. Tevens is er aandacht voor cultuur, geschiedenis, muziek, eten en drinken uit Spaanstalige landen.

Lestijden groep 1: 19:00 - 20:00 uur
Lestijden groep 2: 20:15 - 21:15 uur
(Beide groepen zijn voor beginners)

Aanmelden kan via de website www.tctt.nl, per mail: mvangenne@home.nl of telefonisch: 06-46848581. Mocht je eerst mee informatie willen, neem gerust even contact op!

Buikdansen / Belly dance

Buikdansen/Belly dance is niet alleen sierlijk, elegant en betoverend om te doen maar ook een prachtige dansvorm voor alle maten en leeftijden. Wij bieden een vriendelijke ontspannen sfeer, je hebt geen danspartner nodig, je komt alleen of samen met vriendinnen.

  • stimuleert je vrouwelijkheid en zelfvertrouwen
  • gezond voor lichaam en geest
  • geeft een bijzondere vorm van zelfontplooiing
  • vrouwen met fibromyalgie en borstkanker hebben er veel baat bij
  • verbetering van houding
  • vermindering van lage rugklachten
  • versterking van spieren, ook bekkenbodemspieren

Laat je verleiden en kom vrijblijvend eens een kijkje nemen...

en... twee lessen zijn gratis!

Woensdagavond en Donderdagmorgen

Woensdagavond 19.15 uur - 20.15 uur Belly dance/ buikdans voor beginners/ gevorderden
Donderdagochtend 10.30 uur - 11.30 uur Belly dance/ buikdans voor 50 +

Info: Miss Myriam Telefoon: 06-54233011 E-mail: buikdans-centrale@hotmail.com.

Denken over kunst - Plato - 1 en 2

(Cursus van 6 lessen)

Geen enkele filosoof heeft in de geschiedenis van de westerse filosofie zo’n vrijwel onafgebroken actualiteit genoten als Plato (427-347 v. Chr.). De gedreven­heid en hardnekkigheid waarmee hij de grote filosofische problemen van zijn tijd oppakte, blijven tot op de dag van vandaag inspireren. Plato zet aan tot zelfstandig en kritisch nadenken. Bovendien is hij een toegankelijk en begenadigd schrijver.

 In twee cursussen van 6 lessen staan de filosofie en de kunstopvatting van Plato centraal. De Griekse opvoeding berustte op de werken van enkele grote dichters: Homeros en Hesiodos. De imposante bouwwerken op de Akropolis in Athene met hun fantastische sculpturen - denk o.a. aan het Parthenon - werden in Plato’s jeugd voltooid. In zijn hoofdwerk Staat (Politeia) bekritiseert hij de dichtkunst en beeldende kunst van zijn tijd vanuit een filosofisch-pedagogisch standpunt. Plato gaf hiermee de eerste serieuze aanzet voor een kunstfilosofie. Deze is van grote invloed geweest en heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.

Docent is de filosoof Robert Kragting. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen (vrij parkeren). Tijd                    woensdagochtend, 11.00-13.00 uur. 

Data cursus 1       voorjaar 2021, van 20/1 t/m 3/3, niet op 17/2

Data cursus 2       voorjaar 2021, van 17/3 t/m 28/4, niet op 7/4

Literatuur            reader tegen kostprijs te verkrijgen bij aanvang van de cursus

Kosten                 € 130,- per cursus

Aanmelden          Tijdig reserveren; beperkt aantal plaatsen vanwege 1,5 meter


Voor meer informatie en reservering bel met ‘Rubico - Filosofie en Cultuur’, tel. 043 - 3631331, of kijk op onze website www.rubico.nl


Aristoteles over humor

De Griekse filosoof Aristoteles bespreekt op diverse plaatsen in zijn oeuvre humor en vermaak. Behalve een ‘politiek dier’, is de mens ook het dier dat kan lachen. Met de emotie van de lach is het zoals met veel in het leven: het beste is het midden te houden tussen twee uitersten. De ‘platte grappen­maker’ lacht te veel, de ‘lomperik’ te weinig, de ‘voorname en beschaaf­de mens’ treft het midden en is geestig. Er zijn belangrijker bezigheden dan zich amuseren, maar amusement kan wel functioneel zijn want de boog kan niet altijd gespannen zijn.

In het tweede boek van zijn Poetica onderscheidde Aristoteles systematisch verschillende soorten humor. De Italiaanse schrijver Umberto Eco maakte er in zijn bestseller De naam van de roos (1980) dankbaar gebruik van.

Spreker is de filosoof Robert Kragting. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

Datum en tijd: Woensdag 19 mei 2021, 14.00-16.00 uur. Locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen (vrij parkeren)

Spreker: Robert Kragting

Kosten: € 10,-

Aanmelden: tijdig reserveren; beperkt aantal plaatsen vanwege 1,5 meter

Voor meer informatie en reservering bel met ‘Rubico - Filosofie en Cultuur’, tel. 043 - 3631331, of kijk op onze website www.rubico.nu


Denken over kunst - Aristoteles

Tijdens de cursus lezen we Aristoteles’ beroemde kunstfilosofische traktaat Poetica in een Nederlandse vertaling. Plato had in zijn hoofdwerk, Politeia, de kunsten bekritiseerd vanuit een filosofisch-pedagogisch standpunt. Aristoteles neemt in zijn Poetica de uitdaging van Plato aan door de kunsten te verdedigen vanuit een antropologisch standpunt. Waarom is kunst zo belangrijk voor de mens? En hoe werkt dat? In zijn beschouwing over de theaterkunst en de epische poëzie gaat Aristoteles op deze fundamentele vragen in.

Poetica is te lezen als een volwaardige verdediging van de kunsten, waarmee Aristoteles zijn eigen liefde voor kunst, en misschien wel voor de werkelijkheid in z’n geheel, rechtvaardigt tegenover Plato. Het boek is van grote invloed geweest in de kunstfilosofie en heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.

De korte cursus van 6 lessen is opgezet vanuit de gedachte dat het leren omgaan met een filosofische tekst voorwaarde is om door te dringen tot de betekenis ervan. Het lezen en bespreken van Poetica vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de cursus. Daarnaast wordt ingegaan op enkele specifieke thema’s: kunst als ‘mimèsis’ (nabootsing), het Griekse drama als ‘Gesamt­kunst­werk’, en het verband tussen kunst en emotie.

Docent is de filosoof Robert Kragting. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

 Locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145. Tijd woensdagochtend, 11.00-13.00 uur

Data: voorjaar 2021, van 2/6 t/m 7/7

Literatuur: Reader tegen kostprijs te verkrijgen bij aanvang van de cursus

Kosten: € 130,-

Aanmelden: tijdig reserveren; beperkt aantal plaatsen vanwege 1,5 meter

 Voor meer informatie en reservering bel met ‘Rubico - Filosofie en Cultuur’, tel. 043 - 3631331, of kijk op onze website www.rubico.nu