FEB FEB 2019

Archeologische pioniers: Karl Weber en Kathleen Kenyon
(archeologische lezing)  

Het vak archeologie begon met toevallige ontdekkingen en schatgraverijen. Daarna hebben opeenvolgende archeologen bijgedragen aan de totstandkoming van de moderne archeologie als wetenschap. In deze lezing worden als voorbeeld de eigen, specifieke bijdragen van Karl Weber en Kathleen Kenyon besproken.

Weber groef vanaf 1750 op in Romeinse steden Pompeji en Herculaneum (Italië). Hij pleitte ervoor niet alleen naar kostbaarheden te graven, maar ook naar de stedenbouwkundige context. Kenyon begon in 1952 de stad Jericho (Palestina) op te graven. Ze introduceerde de methode waarbij systematisch in vakken van 4 bij 4 meter werd opgegraven.

Sprekers zijn de archeologen Gemma Jansen en Noor Mulder-Hymans.
Datum en tijd zondag 24 februari 2019
14.00-16.00 uur
kosten € 10,-

Aanmelden liefst vóór 15 februari 2019
Voor meer informatie en reservering bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur', tel. 043 - 3631331, of kijk op de website www.rubico.nu
FEB FEB 2019

All About Talking
Met Majella Lammers  

Kom je ook? De 24e help ik je gedachten graag weer* eens op gang. All About Talking gaat over mijn verhaal, en dat zal je inspireren. Ben je in voor een middagje reflexie?

Ik - Majella Lammers - vertel over de hobbels in mijn leven. Hoe ik die op orde kreeg. Hoe je je roer om kunt gooien, waarom het lekker is es in een dialoog terug- en vooruit te zien. Hoe we het leven kunnen beteren; ook voor onze kinderen. Ja, mijn drie gouden tips komen langs. Die gaan je aan het denken zetten, als je wilt. Of niet. Denken ga je doen en praten ook. Want daar draait het om. Praten.
Kom eens luisteren. Praat ik. En jij wellicht ook daarna.

Entree 12,50 euro (1 koffie inbegrepen).

* “Heel mooi, herkenbaar, openhartig, confronterend, vol emotie, het laat je nadenken over je eigen leven, precies zoals de aankondiging beweert.” luidde een reactie. “Het zet je weer even aan het denken, hoe je je leven toch in eigen hand moet nemen.”
FEB FEB 2019

Deel je verhaal
 

Openheid verbindt! We hebben allemaal ervaringen waarmee we anderen kunnen inspireren en helpen. Verhalen verrijken, verbroederen, verlichten,verwonderen, verbinden ... en nog zoveel meer! Daarom biedt Deel Je Verhaal een platform om persoonlijke verhalen te delen. Want soms is ‘delen’ al voldoende om nieuwe inzichten te krijgen of te geven.

Dus heb jij behoefte aan een verrassende avond? Kom dan luisteren naar verhalen van mensen zoals jij. Vanaf 19.30 inloop met muziek. Om 20.00 starten de verhalen.

Entree naar draagkracht, richtbedragen: 3,50 - 5,00 of 7,50
APR APR 2019
wo 17 apr / 11.00 uur / €22,50
Rubico lezing
Meer informatie

Filosofische themadag: The Birds
Vijf korte beschouwingen (filosofische thema dag)  

De film The Birds (1963) is een absoluut meesterwerk van regisseur Alfred Hitchcock. Wat velen niet beseffen is dat de film niet alleen spectaculair is, maar ook een rijke reflecterende inhoud heeft. De themadag is dan ook gewijd aan de vraag naar het wezen van de mens, naar zijn 'menselijkheid'. Wat is het bijzondere dat de mens onderscheidt van de dieren? Aan de hand van verschillende opvattingen uit de geschiedenis van de filosofie kunnen we dat fundamenteel eigene van de mens wel aangeven. Maar houdt het stand in het licht van Hitchcocks confronterende inzet?

Spreker is de filosoof Robert Kragting.

datum en tijd woensdag 17 april 2019, 11.00-13.00 én 14.00-16.00 uur
kosten € 22,50 (let op: zorg zelf voor lunch)
aanmelden liefst vóór 10 april 2019
Voor meer informatie en reservering bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur', tel.
043 - 3631331, of kijk op de website www.rubico.nu