JUN
vr 2 jun / 20.00 uur / €0.-
Meer informatie

Boekpresentatie: Het theater der herinneringen
van Peter Lenssen  

vr 2 jun / 20.00 uur / €0
Meer informatie
Tweeënhalf jaar (waarvan de laatste vier maanden in Berlijn) werkte Peter Lenssen met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds aan zijn lijvige roman ‘Het theater der herinneringen’. Daarin beschrijft hij het leven van twee vrouwen: de Turkse Meryem Yildiz en de Duitse expressionistische kunstenares Käthe Kollwitz.

De roman vertelt het verhaal van Meryem die op zesjarige leeftijd met haar ouders vanuit Istanbul naar Berlijn verhuist, daar haar man Erik leert kennen en in Heerlen terechtkomt. Na een aantal jaren scheidt ze van hem en geeft ze toe aan een oud verlangen: de roep van haar grote voorbeeld Käthe Kollwitz volgen en uitzoeken wat haar dreef nadat ze aan het begin van de Eerste Wereldoorlog haar zoon Peter verloor. Achttien jaar werkte Kollwitz aan het beroemde Ouderpaar, haar monument voor oorlogsslachtoffers. Meryem reist Käthe Kollwitz achterna, naar de slagvelden in de Westhoek van Vlaanderen. Gaandeweg realiseert zij zich dat zij heel veel van Käthe Kollwitz weet, maar nauwelijks iets van haar eigen familie. Wat is het geheim van hun vertrek uit Istanbul? Waarom zag ze haar familie daarna nooit meer?

Peter Lenssen: ‘Ik begon aan de roman in augustus 2019, maar eigenlijk veel eerder, omdat bij mij al langer het idee leefde om iets met mijn fascinatie voor het werk en leven van Käthe Kollwitz te doen. Gedurende de afgelopen twintig jaar heb ik herhaalde malen Kollwitz-musea in Keulen en Berlijn bezocht, maar ook de kleine hommage aan haar werk in het Belgische Koekelare én de Gedenkstätte in Moritzburg bij Dresden, waar ze aan het eind van de Tweede wereldoorlog stierf. Daarnaast heb ik een indrukwekkende hoeveelheid boeken over haar werk verzameld. Ik kan me, denk ik, met recht een fan noemen.’

Aan de hand van een fotoreportage zal Peter Lenssen het ontstaan van de roman toelichten. Bevriende schrijvers zullen een bijdrage leveren. De zanggroep Trettal zal zorgdragen voor een mooie muzikale omlijsting.

Gratis entree!