OKT
vr 11 okt / 14.00 uur / €12,50
Meer informatie

Water voor de Romeinse stad
Lezing | Rubico  

vr 11 okt / 14.00 uur / €12.5
Meer informatie
De Romeinen transporteerden vers bronwater naar hun steden. Vaak legden ze hiervoor lange gemetselde leidingen aan, waarin het water van een hoger gelegen bron door middel van de zwaartekracht naar een lagergelegen stad stroomde. In het hele Romeinse rijk zijn honderden van zulke leidingen teruggevonden.

Het is interessant om na te denken over hoe een dergelijke leiding gebouwd werd. Hoe zag de bouwplaats eruit? Hoe kwamen de verschillende materialen op de juiste tijd op de juiste plaats? Welke mensen waren op de bouwplaats aanwezig? De archeologische resten, die nu in verlaten valleien liggen, zullen tijdens de lezing tot leven komen: het kappen van de stenen is als het ware te horen, net als het gebalk van de ezels en het zingen van de werkmannen …

Gemma Jansen, de spreekster, deed jarenlang archeologisch onderzoek naar vier grote leidingen die de metropool Ephese (Turkije) van water voorzagen. De Romeinse bouwplaats zal gereconstrueerd worden aan de hand van deze leidingen, maar ook de 95 km lange waterleiding, die water vanuit de Eifel naar het Romeinse Keulen bracht, komt aan bod.

datum en tijd vrijdag 11 oktober 2024, 14.00-16.00 uur
locatie Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen (vrij parkeren)

kosten € 12,50 (inclusief tekstmateriaal)
aanmelden tijdig reserveren; beperkt aantal plaatsen

Voor meer informatie en reservering bel met ‘Rubico - Filosofie en Cultuur’, tel. 043 - 3631331, of kijk op onze website door op de knop ''meer informatie'' te klikken.